- Weekly Wav
- Posts
- Waarom Spotify om je stem vraagt 📊
Waarom Spotify om je stem vraagt 📊
PLUS: 3 lessen van de beste interviewer van Nederland
Hi,
Welkom bij een nieuwe editie van de Weekly Wav. Met deze week:
Stemmen op Awards in je Spotify app
3 lessen van de beste interviewer van Nederland
Nieuwe Instagram updates waarvan je op de hoogte moet zijn
Veel leesplezier!
Spotify test opvallende nieuwe functie
Spotify experimenteert in Japan met een stemfunctie voor Awards.
Als gebruiker van app kun je stemmen, en dat is behoorlijk eenvoudig. Waarom?
Je stemt namelijk gewoon binnen een playlist.
Fans kunnen voor een bepaalde deadline stemmen op hun favoriete tracks.
Het gaat specifiek om de ‘Music Awards Japan’.
Hoe dat eruit ziet? Zo 👇

De verkiezing wordt tevens uitgelicht in de Apple Store (zie screenshot hierboven aan de rechter kant).
Maar waarom test Spotify dit?
Betrokkenheid
De stemfunctie doet twee dingen tegelijk: het trekt gebruikers actief naar specifieke playlists én creëert betrokkenheid die cruciaal is om gebruikers binnen het platform te houden. Meer betrokkenheid betekent in veel gevallen minder churn. Precies wat elke streamer wil. Wanneer luisteraars investeren in het stemproces, bouwen ze als het ware een extra band met het platform.
Artiesten en labels als onbetaalde marketingpartners
Dit is misschien wel het slimste aspect: artiesten en labels zullen massaal investeren in marketing om stemmen te verwerven. Ze promoten daarmee automatisch óók Spotify. Het platform laat anderen dus betalen om hun eigen app te promoten.PR
Een (eigen) award show levert gratis PR op, zeker met de hoeveelheid stemmen die Spotify genereert. Mediamerken en kranten zullen het altijd uitlichten.Sponsordeals en partnerships
Met mer dan 500 miljoen accounts wereldwijd heeft Spotify een ongekend bereik. En: geld volgt bereik. Wat dacht je van de "Heineken Music Awards" of de "AFAS Song van het Jaar" - volledig geïntegreerd binnen Spotify. De functie opent op termijn de deur naar gesponsorde awardshows en mogelijke partnerships met merken.
Heel benieuwd of je dit op termijn ook in Nederland en België gaat zien.
3 lessen van de beste interviewer van Nederland
Afgelopen tijd werkte ik mee aan RomanReuzen, een 52-delige podcastserie waarin Frénk van der Linden Nederlandse schrijvers interviewt over de romans die hun leven en werk hebben gevormd.
Van Arnon Grunberg tot Tommy Wieringa. Van Mensje van Keulen tot Connie Palmen.
Luisterend naar de afleveringen leerde ik weer een aantal dingen over podcasting en interviewen.
Begin met een scherpe opening
Frénk van der Linden begint nooit met een algemene intro of standaard opening. Hij stelt meteen een vraag die prikkelt of verrast.
Als luisteraar zit je er daarom meteen in. Geen lange aanloop, geen uitgebreide biografie vooraf. Het voelt als een gesprek dat al een uur bezig is, maar dan op een goede manier.
Je voelt je meteen thuis als luisteraar. Voor podcasts is dit cruciaal. Je krijgt nl. maar een paar seconden of minuten voordat iemand wegklikt.
De eerste vraag moet raken. Grote kans dat je blijft hangen.
Luisteren
Frénk van der Linden heeft geen vast lijstje, geen scripts. En dat hoor je. Als een schrijver emotioneel wordt of aanslaat over een passage: hij hoeft niet te versnellen, maar maakt juist ruimte.
Ook in podcasts en in marketing is dat essentieel. Laat je script even los als de inhoud ergens anders heen wil. De mooiste fragmenten en beste marketingideeën ontstaan vaak juist buiten het geplande plan.
Durf dus soms de zijpaadjes te nemen, en ga in op reacties van je gast, je luisteraars en fans. Juist dáár kun je winnen.
Stel jezelf niet centraal
Frénk van de Linden praat vrijwel nooit over zichzelf. Hij laat ruimte voor de ander. In RomanReuzen stelt hij vragen over jeugd, verlies, liefde en laat hij stiltes vallen. Dit geeft ruimte voor de gast, en in die ruimte ontstaan mooie verhalen.
Bonus les: er hoeft niet altijd een keiharde ‘Call To Action’ in te zitten.
De afleveringen van RomanReuzen enthousiasmeren en je krijgt spontaan zin om de besproken boeken te lezen, zonder dat er een harde CTA in zit.
(Uiteraard is dat laatste afhankelijk van oa het format, je doel, de context en de titel. In dit geval is dat: mensen aan het lezen krijgen).
En terwijl ik schrijf over een ‘Call to Action’, denk ik meteen aan ‘Dark Social’, en specifieker aan The Dark Iceberg.
Waarom?
Veel marketing en activiteiten op social media zijn namelijk niet of lastig te meten. Denk aan gesprekken op Signal, een link naar een product of album dat je deelt op Whatsapp, én besproken producten in podcasts en YouTube.
Visueel ziet ‘The Dark Iceberg’ er zo uit, met een voorbeeld 👇

Om terug te komen op RomanReuzen. Ik klik nergens op in de podcast, maar ik ga vast en zeker binnenkort een boek uit de podcastserie kopen of luisteren.
Oordeel vooral zelf.
RomanReuzen is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en alle andere apps.
📌 Lees-, luister-, en kijktips
Instagram rolt momenteel veel nieuwe features uit. Op Threads kwam ik fijn overzicht tegen met alle updates. Hier te zien (slideshow).
20 jaar YouTube: Sam Vergauwen, country manager van YouTube, blikt terug én vooruit in een interview met Adformatie.
Netflix heeft voor de nieuwe film 'iHostage' de Apple Store in Amsterdam compleet nagebouwd. In deze behind-the-scenes video zie je hoe dit technisch tot stand kwam. De film staat met 15 miljoen streams op de eerste plaats van de wereldwijde ranglijst voor niet-Engelse films van de streamingdienst. In totaal is er al ruim 25 miljoen uur naar de film gekeken.
1.000+ professionals volgen de Weekly Wav.
De afgelopen jaren werk(te) ik voor o.a. Universal, Het VriendenLoterij Fonds, VBK Uitgevers, de Data Expo, de SER en Warner. Tevens verzorgde ik de marketing van 50+ podcastseries.
Samenwerken? Stuur me gerust een berichtje of voeg me toe op LinkedIn.
Vorige nieuwsbrief gemist? Die lees je hier.
Reply