De podcast paradox 📊

De TikTokisering van Spotify - en de gedurfde zet van BNR

Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav, met deze week:

  • Waarom podcasts lastig zijn om te schalen (en waarom dat tegelijkertijd iets zegt over de grote waarde van het medium)

  • BNR's gedurfde zet met Wilfred Genee

  • De TikTokisering van Spotify

De podcast paradox

Mensen scrollen eindeloos door TikTok, LinkedIn en Instagram en volgen moeiteloos honderden accounts. Maar bij podcasts werkt dat anders.

De gemiddelde podcastluisteraar heeft 3 tot 6 vaste shows en luistert daarnaast af en toe naar podcasts over specifieke onderwerpen of narratieve, gescripte series.

Een nieuwe podcast toevoegen aan je routine gebeurt dan ook niet zomaar..

De stap van een losse luisterbeurt naar een terugkerende luisteraar is een behoorlijke uitdaging.

Wat betekent dit voor makers, merken en uitgevers?

  • Nieuwe podcasts moeten niet alleen 'goed' zijn, maar beter dan wat er al in de vaste luisterroutine van de luisteraar zit;

  • Een nieuwe show moet snel een goede indruk maken, zeker met het overweldigende media-aanbod.

Dit verklaart deels waarom Spotify, Podimo en SiriusXM enorme bedragen betalen voor populaire shows.

Podcasts zijn dus moeilijk op te schalen, maar trouwe luisteraars zijn goud waard.

Vergelijk het met nieuwsbrieven die je echt goed vindt. Het is als merk of maker lastig om iemand in je e-mailbestand te krijgen - de drempel is hoog, het vergt veel energie. Maar wie zich abonneert, blijft vaak hangen en levert direct iets op, zonder afhankelijk te zijn van algoritmes.

Dat maakt podcasts, net als nieuwsbrieven, een van de meest waardevolle kanalen voor merken.

BNR breekt met podcastregels

De dag die je wist dat zou komen:

De host van de meest bekeken talkshow van Nederland, Wilfred Genee, krijgt zijn eigen podcast. Maar dan wel anders dan anders.

De podcast “Zolang het leuk is” start op 5 februari, en is zelfs op YouTube te zien.

Het concept:

  • Genee weet vooraf niet wie er komt als gast

  • Er is dus geen voorbereiding mogelijk

  • De lengte van iedere aflevering is onbekend en staat niet vast

Waarom interessant?

  • Het is een compleet ander format dan Vandaag Inside (Televisie) of The Friday Move (Radio).

  • BNR kiest voor onvoorspelbaarheid; met dit format gaat het tegen de ‘gouden’ wetten van podcasting in.

  • Het mediamerk BNR is de afgelopen jaren volledig afgestapt van Branded Podcasts. Het heeft voornamelijk de focus op radio- en streamstarts. Zo haalde BNR in 2023 haalde het al de populaire podcast ‘Napleiten’ binnen.

Het artwork van ‘Zolang het leuk is’ (BNR)

Goed voor de markt

Met Genee als podcaster trekt BNR waarschijnlijk een nieuwe doelgroep naar het medium. Denk aan een klein deel van de kijkers van ‘Vandaag Inside’ of luisteraars van ‘The Friday Move’, dat misschien nog nooit een podcast heeft aangeklikt.

Een gedurfd concept

De duur van je aflevering is onderdeel van je perceptie van de podcast. Het bepaalt of en wanneer mensen naar je luisteren.

Belangrijker nog: variabele lengtes maken het lastiger om in het luisterritme van je publiek te komen. Het is dus een behoorlijke gok om dit los te laten.

BNR heeft met Wilfred Genee potentieel goud in handen voor podcasting. Des te opvallender dat ze kiezen voor een behoorlijk gewaagd concept.

Het maakt mij in ieder geval nog meer nieuwsgierig naar de eerste aflevering.

En, vrij naar Rory Sutherland: “Het tegenovergestelde van een goed idee kan ook een goed idee zijn.”

De TikTokisering van Spotify

Spotify probeert weer iets nieuws met video. In de ‘Explore’ tab is in de Engelstalige landen een ‘Best New Artists 2025’ feed opgedoken. Het is een soort TikTok-achtige functie met korte video’s van opkomende artiesten.

Opvallend detail: je kunt ook horizontaal swipen voor meer tekst bij de video.

Spotify werkt natuurlijker al langer met video: van Canvas tot videoclips, van videopodcasts tot Clips.

De vraag is: zit je hier als gebruiker op te wachten?

📌 Lees-, luister-, en kijktips

  • Helene van Santen wordt director van Dag & Nacht Media. Ze werkte bijna tien jaar bij Sanoma en DPG Media, waar ze hoofdredacteur van Margriet was. Eerder was ze ook hoofdredacteur Kek Mama en Chef Digital bij Libelle.nl en Libelle TV.

  • 'Over Mijn Lijk - de Podcast' won gisteren de RadioRing voor beste podcast. De publieksprijs werd uitgereikt in De Vorstin in Hilversum. Hier vind je alle winnaars.

  • Leestip: De muziek-, media- en entertainmentwereld is in de ban van Mood Machine, een boek over de interne keuken van Spotify, aldus De Morgen. ‘Spotify is meer dan een muziekplatform—het is een systeem dat bepaalt wat we horen, hoe we luisteren en welke artiesten doorbreken’. Journalist Liz Pelly werpt met dit nieuwe boek een kritische blik op de interne werking en culturele invloed van Spotify. Ze onderzoekt hoe afspeellijsten, algoritmes en machtsstructuren de muziekindustrie hebben veranderd.

  • Nederlands ticketbedrijf Eventix gaat samenwerken met Spotify. Organisatoren kunnen nu hun evenementen direct promoten op artiestenpagina's en onder specifieke tracks.

  • Luistertip: Laika. Victoria Koblenko geeft stem aan het nieuwe audiodrama van NOX over stil verzet in de Sovjet-Unie. Een verhaal over loyaliteit en propaganda. Actueler dan ooit dus. Het duurt 20 minuten en is te beluisteren op alle audio-apps via deze link.

1.000+ mensen volgen de Weekly Wav.

Je wekelijkse post met nieuws en tips over streaming, podcasting en marketing in de creatieve industrie.

Reply

or to participate.