- Weekly Wav
- Posts
- De 10 populairste Netflix series 📊, Van misdaad tot microfoon: de populariteit van True Crime 🕵🏻♀️
De 10 populairste Netflix series 📊, Van misdaad tot microfoon: de populariteit van True Crime 🕵🏻♀️
Zo breidt Netflix het 'Squid Game' universum uit
Hi,
Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.
De afgelopen dagen stonden natuurlijk in het teken van Spotify Wrapped 2023, zag ik de serie Squid Game: The Challenge en brachten we met VBK Audiolab een grote True Crime podcast uit die momenteel de hitlijsten bestijgt op alle podcast-apps.
Over deze onderwerpen gaat het in deze editie, en we eindigen met misschien wel het meest bizarre verhaal in de streamingwereld.
Veel leesplezier!
🕵🏻♀️ Van misdaad tot microfoon: de populariteit van True Crime
Misschien kun je inmiddels geen Spotify Wrapped meer zien. De afgelopen dagen werd je waarschijnlijk ondergedompeld in deze briljante campagne van de streamingservice.
Ook Apple maakte afgelopen week - eerder dan Spotify - de toplijsten bekend.
Apple is de bakermat van de podcast dus interessant een blik te werpen op hun lijstjes.
Een opvallend lijstje vind ik de Top New Shows op Apple Podcasts. De populairste shows in de VS die dit jaar zijn uitgebracht.
Deze Top 10 ziet er als volgt uit:
Wellicht voor jou veel onbekende titels. Maar wat is opvallend aan deze lijst nieuwe podcasts? Nou, komt ‘ie:
9 van de 10 zijn podcasts in het genre True Crime.
Tevens was Crimejunkie de meest beluisterde podcast van het jaar op Apple.
Het genre is al jaren populair en lijkt niet te verzadigen.
Wat verder in het oog springt: vrouwen luisteren meer naar true crime podcasts.
Waarom vrouwen meer naar True Crime luisteren
Uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science blijkt dat vrouwen vaker dan mannen kiezen voor true crime media. Dit heeft te maken met o.a. 1) het ‘educatieve’ aspect 2) de psychologische invalshoek en 3) het feit dat de slachtoffers vaak vrouwen zijn.
In het onderzoek kregen zowel mannen als vrouwen de keuze voorgelegd tussen twee boeken: één boek met details over hoe een vrouwelijk slachtoffer ontsnapte en één boek zonder deze details.
Uit de resultaten bleek dat vrouwen vaker dan mannen kozen voor het boek met details over de ontsnapping.
“Essentially, women, more so than men, would have something to gain from reading these books, especially when the story features female victims,”
“Our findings that women were drawn to stories that contained fitness-relevant information make sense in light of research that shows that women fear becoming the victim of a crime more so than do men.”
Kevin John, communicatieprofessor aan de Brigham Young University, zegt dat een reden voor de voorkeur van vrouwen voor true crime kan zijn dat zij in hun dagelijks leven een ander niveau van angst ervaren dan mannen.
Amanda Vicary - professor aan de Illinois Wesleyan University - vult de verklaring aan bij Spotify:
“My research suggests that women are drawn to true crime because of the information they can learn from it, even if they aren’t aware that that may be the reason they are listening!”
Professor Amanda Vicary vult aan dat de tijdsgeest en technische ontwikkelingen ook een belangrijke rol spelen.
“I think the different outlets available for people to be exposed to true crime is one of the reasons it has taken off so much in recent years. Back 50 years ago, unless someone picked up a true crime book, they wouldn’t have had much opportunity to be exposed to the genre. Now, even if people aren’t big readers, they can watch crime on TV or they can listen to a podcast.
🔺🔴 🟥 Zo breidt Netflix het Squid Game universum uit
Wat is de populairste serie van Netflix wereldwijd aller tijden?
Ik maakte een toplijst van de best bekeken series afgezet naar het meest aantal bekeken uren.
Dat levert het volgende plaatje op:
De Top 10 populairste Netflix series wereldwijd naar bekeken uren
Squid Game gaat fier aan kop. Ook in de marketing zet het vol in op de serie.
In opmaat naar het tweede seizoen introduceert het streamingplatform een reality variant én een live attractie.
In Los Angeles opent Squid Game: The Trials, een live attractie die de iconische elementen van de serie nabootst. Fans kunnen deelnemen aan diverse spellen geïnspireerd door de serie, waaronder een versie van de 'Glass Bridge'-uitdaging. Deze interactieve ervaring biedt bezoekers voor $30 de kans om zich volledig in te leven in de wereld van de serie.
Daarnaast lanceerde Netflix Squid Game: The Challenge. In deze realityserie geïnspireerd op 'Squid Game' ondergaan 456 spelers de ultieme test voor een prijs van maar liefst 4,56 miljoen US dollar. Het is een zogenaamde ongescripte serie, gekenmerkt door morele dilemma's en strategische spellen.
Je ziet dat Netflix focust op het uitbouwen van reeds populaire series ofwel merken.
Deze uitbreiding van het 'Squid Game'-universum roept online vragen op over de impact op de originele, kritische boodschap van de serie. Terwijl sommigen de nieuwe initiatieven zien als een verrijking van de fanervaring, waarschuwen anderen voor mogelijke verwatering van de originele kritiek op het kapitalisme.
📌 Lees-, luister-, en kijktips.
Spotify gaat flink snijden in het personeelsbestand. Zo'n 17 procent van het personeel verliest zijn baan, dat zijn 1570 medewerkers. Verder gaat het stoppen met de Heavyweight en Stolen. Laatstgenoemde won de Pulitzer Prize en Peabody Award. Heavywight is gisteren door de New York Times uitgeroepen tot een van de beste podcasts van het jaar.
Goed nieuws voor de fans van 'De Machine', de podcast van VPRO 3voor12 over de muziekindustrie. De tweewekelijkse podcast gaat namelijk naar een wekelijkse frequentie.
Het F1-seizoen werd onlangs afgesloten, opvallend: Max Verstappen was nog nauwelijks de finish over of mensen begonnen al op het internet te zoeken hoe ze hun Viaplay-abonnement konden opzeggen. Topgear deed een Google analyse en schreef er een artikel over.
We eindigen deze editie met momenteel misschien wel het meest bizarre verhaal in de streamingwereld. The New York Times neemt je mee in de verbijsterende saga van 'Conquest', een sci-fi serie van Carl Erik Rinsch, die ondanks een budget van 55 miljoen US dollar nooit het daglicht zag op Netflix. Het verhaal begint met hoge verwachtingen: een ambitieuze regisseur met een visionair project, gevangen in een biedingsoorlog tussen de grootste streamingdiensten. Maar al snel ontrafelt zich een ongekend drama van creatieve conflicten, financiële tegenvallers en persoonlijke ontsporingen.
Wil je iets voor me doen?
🔗 Voeg me toe op LinkedIn.
🏃♂️ Op 14 april probeer ik mijn eerste marathon te lopen, en dat doe ik voor baanbrekend onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Kun je iets missen? Dan kun je doneren op mijn pagina.
📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.
Bedankt voor het lezen, tot volgende week! 🖐️🎤
Reply