• Weekly Wav
 • Posts
 • 7 lessen die je kunt leren van Videoland 🧠

7 lessen die je kunt leren van Videoland 🧠

Recordwinst voor Spotify 📈 Zo hint Taylor Swift op een dubbelalbum

In partnership with

Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.

Hier lees je elke week over streaming, podcasting en marketing in de creatieve industrie.

Veel leesplezier!

🧠 Dit kun je leren van Videoland

Streamingdienst Videoland lanceerde afgelopen zaterdag misschien wel hun belangrijkste release van dit jaar, de serie Máxima.

Voor de serie werd alles uit de kast gehaald, inclusief een aantal clichés.

 1. Positionering, het label. De serie Máxima wordt neergezet als de Nederlandse versie van de Netflix-serie ‘The Crown’. Dit is voor velen een duidelijk label en het geeft de serie in͟t͟e͟r͟n͟a͟t͟i͟o͟n͟a͟l͟e͟ ͟a͟l͟l͟u͟r͟e. Uit onderzoek blijkt dat er een eenvoudige methode bestaat waardoor films substantieel beter beoordeeld worden. Die methode is mensen vooraf laten weten in welk genre de film of serie valt. Een la͟b͟el beïnvloedt perceptie.

 2. Voorafgaand aan de release was de serie al ‘verkocht aan meer dan 25 landen’, waaronder RTL in Duitsland. Dit werd breed uitgemeten in de pers. Aangezien Videoland onderdeel is van RTL, was de verkoop aan RTL Duitsland natuurlijk relatief eenvoudig 😉 Tevens zijn de distributiekosten in het streamingtijdperk laag. Ook kosten vertalingen voor ondertiteling tegenwoordig weinig tijd en moeite.

 1. Voordat het eerste seizoen is uitgebracht is “het tweede seizoen al besteld”. Dit is natuurlijk geen uitzondering op andere series, maar het werkt wel lekker richting media.

 2. Slimme distributiestrategie. De eerste aflevering was afgelopen zaterdag eenmalig te zien op RTL 4. Hierdoor was het voor iedereen toegankelijk. Het werd versterkt doordat de tweede aflevering diezelfde avond op Videoland stond. Dit stimuleerde veel kijkers om direct een abonnement op Videoland af te sluiten. Dit werd vervolgens in het persbericht gecommuniceerd: volgens RTL Nederland sloten zaterdag een recordaantal mensen een nieuw abonnement af bij de streamingdienst.

 3. Schaalbaar. Streaming is schaalbaar en grenzeloos. Wereldwijd zal er in hoge mate interesse zijn, denk bijvoorbeeld aan de Spaanstalige landen, zeker met de huidige ‘hype’. Financieel natuurlijk heel aantrekkelijk voor RTL.

 4. Native video ads. Er zijn niet alleen gelikte trailers te zien. Op releasedag zie je de acteur - die Willem-Alexander speelt - rondfietsen in hartje Amsterdam, hij videobelt met de actrice die Maxima speelt. Het is een CGI video waarin een enorm doek zich uitrolt over Paleis op de Dam. (CGI stat voor Computer Generated Imagery). Resultaat? Inmiddels al 3 miljoen views over de verschillende social media kanalen.

 1. Actualiteit en relevantie: dit weekend is het Koningsdag. Rondom deze dag neemt de Oranjekoorts natuurlijk toe en zal de serie talk of the town zijn. Voor o.a. talkshows is het daarom eenvoudig in te passen.

  Maar vooral ben ik heel benieuwd wat Videoland a.s. zaterdag op Koningsdag uit de kast gaat trekken.

  • Een guerrilla-campagne in Drenthe waar de Koninklijke familie te gast is?

  • Outdoor uitingen in Breda waar het 538 Koningsdag plaatsvindt?

  • Of toch een enorm billboard in hartje Amsterdam?

👀

📈 Recordwinst voor Spotify

Een bescheiden feest bij Spotify. Dinsdag werd namelijk de 18e verjaardag van de streamer gevierd.

Maar dat was niet het enige wat er te vieren viel, want Spotify klimt uit de verliezen. Dit blijkt bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

De belangrijkste cijfers op een rijtje:

 • Het aantal maandelijkse actieve gebruikers steeg naar 615 miljoen. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder en een plus van 2 procent op kwartaalbasis.

 • Het aantal Premium-gebruikers steeg naar 239 miljoen, een plus van 3 miljoen gebruikers op kwartaalbasis. Op jaarbasis was dit een toename van 14 procent.

 • Spotify boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 3,6 miljard euro, een stijging op jaarbasis van 20 procent, maar op kwartaalbasis een afname van 1 procent.

 • Operationeel is er een winst geboekt van 168 miljoen euro. In het vierde kwartaal was dat een verlies van 75 miljoen euro en in het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs een verlies van 156 miljoen euro.

Tegelijkertijd was de groei van het aantal abonneesen MAU’s (Monthly Active Users) relatief klein.

 • Het aantal MAU's groeide met 2,2% — de kleinste groei in 5 jaar

 • Het aantal Premium abonnees groeide met ‘slechts’ 1,3% 

Gaat dit het eerste winstgevende jaar worden van Spotify?

✌️ Zo hint Taylor Swift op een tweede album

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover, althans voor de fans van Taylor Swift dan.

Het nieuwe album van Swift kwam uit, maar het werd meer dan alleen een album.

En de echte fans wisten dit al.

 1. Het begon op de Grammy Awards.

Taylor Swift hint voor de eerste keer op een dubbelalbum

 1. Later maakte Taylor het logo van het album bekend, hierin was ook weer iets bijzonders te zien.

 1. En toen de album teaser video’s, hierin waren klokken te zien. De klokken stonden allemaal op 2 uur.

Veel Swifties gingen online los.

Wat betekent die 2? En wat gaat er gebeuren er om 2 uur?

Het bleek een tweede album, ofwel een dubbelalbum.

Hoe laat het verscheen?

Je raadt het al. Om 2 uur 🕑

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Loop je tegen een niet werkende url, link of andere fout? Op mijn website vind je altijd de meeste recente versie van de nieuwsbrief.

Vind je dit een interessante nieuwsbrief?

🔗 Voeg me gerust toe op LinkedIn, Threads of X voor meer nieuws, artikelen en tips.

📖 Lees hier alle artikelen.

📩 Wil je reageren, heb je een tip of een vraag? Stuur me gerust een berichtje d.m.v. een reactie op deze mail.

Boost Your Marketing Performance with Anyword

Even the largest AI models don’t know what works for your marketing. They don’t know your brand, audience, or what resonates. Anyword does.

Trusted by over 1M+ marketers, Anyword generates optimized content trained on your marketing channels, with predictive performance scoring & insights for any copy, channel, and audience – so you don’t have to guess what content will perform best.

Easily create engaging, on-brand content at scale that boosts marketing performance and achieves team goals.

Join the conversation

or to participate.